Dalyan

Dalyan, een klein vissersdorp, ligt aan de Dalyan-rivAnflug auf Dalaman direkt über Dalyanier. Deze rivier is van nature met schelpen begroeid, en de rivier verbindt het Koycegiz meer met de Middellandse Zee.

Om in Dalyan te komen, vliegt U naar vliegveld Dalaman (vanaf Dalaman is het ca 30 minuten auto rijden naar Dalyan, dus U bent snel op Uw bestemming!).

De afstand naar Marmaris vanuit Dalyan is ca 70 km en de afstand naar Fethiye (Oludeniz) is ca 60 km.

Aan de oever van de rivier, die het Koycegiz meer met de Middellandse Zee verbindt, liggen idyllisch de huizen, aan de andere kant van de rivier hebt U een breed uitzicht op de 2500 jaar oude Lycische Koningsgraven tegen de steile bergwand aan.

De brede bocht van Dalyan behoort tot de mooiste landschappen van de Turkse Egeische Zee.

 

In de directe omgeving van het vissersdorp Dalyan  is alles te zien en te belevenAm Bootsanleger vor dem kleinen Schlammbad waar natuur- en zwem-liefhebbers van dromen: een prachtig zoetwater-meer met Ambergebied, een met schelpenbegroeide rivierdelta met zoetwater- en zeeschildpadden. Voor de liefhebbers van de Oude Tijden is er ook genoeg te zien en te beleven: ruïnes van een oude stad van de karische bevolking, en een van de fijnste zandstranden van de Turkse kust.

De zomers zijn hier niet zo heet als die aan de Turkse riviera. Aan de Egeïsche Zee ziet U talrijke getuigen van de 5000 jaar oude Turkse geschiedenis.

De naam Dalyan is niet in een woord te vertalen, maar het betekent “de plek waar de vis naar binnen zwemt, en niet meer terug kan gaan”. Want de “kefal” (de lekkere vis, krokant gebakken of gegrillt) kwam en komt nog steeds uit de zee om zijn eieren te leggen in de scheepsdelta. Kefal is daarom een specialiteit van Dalyan.

 

Inmiddels heeft Dalyan zich tot een klein stadje ontwikkeld: de voor een deel direct aan het water  gelegen Die lykischen KönigsgräberRestaurants en bars, een levendig centrum met restaurants en winkeltjes, een schilderachtige wekelijkse markt, de rustige haven met zijn promenade……….

In de haven voor de moskee liggen vele vissersbootjes, waarmee je dagtochten op de rivier kunt maken naar de heetwater-bronnen en het zwavelbad, naar het Koycegiz-meer, naar het strand van Iztuzu en naar Kaunos en naar waarheen u maar wilt.

Bijzonder aan het Iztuzu strand is, dat je aan beide zijden van het zandstrand het water in kunt gaan: aan de ene kant loop je zo de zee in en aan de andere kant kan je in het heldere koele zoete water van de lagune duiken.

Om slechts voor een strandvakantie naar Dalyan te komen, zou jammer zijn. Maar voor  mensen die Turkije willen leren kennen, die van de natuur en de cultuur willen genieten, in een levendige maar niet drukke toeristische stad willen verblijven, is Dalyan de plek bij uitstek!

Overdag geniet U van de uitstapjes met de boot, te voet, met de mountainbike, de scooter of de auto -natuurlijk telkens onderbroken door een zwemstop - .’s Avonds en ’s nachts geniet U van de ontspannende en rustige Middellandse Zee sfeer in het kleine stadje.

Sinds 1989 valt  Dalyan onder de natuur- en oudheden bescherming. De reuzen zee schildpad Caretta-Caretta komt op het Iztuzu strand (een van de laatste broedplaatsen), om hier zoals al miljoenen jaren, haar eieren te leggen, deze in het zand te begraven en door de zon te laten uitbroeden. Maar niet alleen de Caretta-Caretta is hier  te vinden: er zijn nog wel  6 andere soorten waterschildpadden te vinden, van klein tot groot (Bijvoorbeeld de kaspische zoetwater schildpad of de ca 1m lange Afrikaanse zoetwater schildpad).

En op de rustige wegen moet U oppassen, dat U de land schildpadden niet aanrijdt! Bovendien is de Schelpen-delta een waar vogelparadijs: IJsvogels, de juwelen van de lucht, kraanvogels, reigers, zwaluwen, Ooievaars…. ( ca 150 vogelsoorten zijn hier te vinden).

Behalve om zijn natuurpracht is Dalyan ook om zijn historische bouwwerken beroemd, bijvoorbeeld de Die lykischen Gräber der EdlenRuines van Kaunos en de Lycische koningsgraven.

De ruïnes van Kaunos liggen aan de westoever van de Dalyan rivier. De zuidelijkste stad Kariens raakte al in de Oude tijden door natuurlijke “landwinning”  haar haven kwijt, en daarmee haar belangrijkste levensbron.

De ruïnes van de enige havenstad Kaunos werd in 1967 door Turkse archeologen opgegraven. Daar de plaats sinds Midden-Byzantijnse tijden niet meer bewoond was, behoort Kaunos tot de meest stemmingsgevoelige Archeologische steden.

De stad had een cirkelvormige haven,die met een ketting kon worden afgesloten, en lag in een beschutte bocht van de zee. Al vroeg begon het “landwinnings-proces”, het land werd moeras.

Kaunos behoorde korte tijd tot de “bond van Delhi”(Stad uit de Griekse geschiedenis) en leefde niet slecht van de visvangst: ingezouten vis behoorde tot de dagelijkse kost. Daarnaast leefde men, zoals het schrift in de westkant van het bronhuis verraadt, van zout-, hars- vruchten- en slavenhandel.

De Akropolis van Kaunos is een tweedelig bouwwerk. Het centrum van de stad lag op het hogere, oostelijke deel van de berg. Het indrukwekkende amfitheater was gedeeltelijk in het gesteente van het Akropolis gebergte gehouwen.

In het bergmassief aan de andere kant van de rivier kunt U de Lykische/Ionische koningsgraven zien.

De koningsgraven ontstonden tussen de 4e en 2e eeuw voor Christus. Vooral in de ochtendzon zijn ze prachtig om te zien.

 

 

Dalyan en de wereld

De wereld en Dalyan

 

Türkei und EuropaProvinz Mugla und der Flughafen Dalaman und Dalyan

Umgebungsplan von Dalyan
Stadtplan von Dalyan

Wij wensen U een hele fijne vakantie toe.

Tot ziens bij ons in Hotel Miço.

Hotel Mico
türkiye
Hotel Mico

Hotel Miço

 

 

Öz

Hotel Miço